Băieți. Emoții

Realitatea ne arată că marea majoritate a baieților habar nu au să identifice si să numeasca sentimentele pe care le au când li se întampla lucruri in viața! Cei mai multi dintre ei nu cunosc prea bine termenii necesari pentru a-și identifica trairile: rușine, furie, tristete, mahnire, frustrare, aversiune. Este extrem de important să îi ajutam pe baieții noștri să își dezvolte un vocabular al emoțiilor. E tare important să îi ajutăm să recunoască emoțiile, să le numească, să identifice locul de unde vin și ce le scoate la lumină. Provocarea pentru parinți și dascăli, deopotriva, este de a-i alfabetiza emoțional. Acest lucru presupune trezirea capacității de a citi și de a-și intelege propriile emoții si emoțiile celorlalți.

În momentul în care invatăm să citim, în primul rând stăpânim literele și sunetele alfabetului. Apoi ne folosim de acestea pentru a descifra cuvinte și propoziții. Pe măsura ce înțelegem, interiorizăm, devenim siguri pe noi și devenim capabili să comunicăm eficient cu alții. ,,Cititul” ne conectează cu o lume largă, o lume de experiențe, idei, mentalități, dincolo de spațiul nostrum intim.
Alfabetizarea emoțională implică recunoașterea și percepția emoțiilor noastre și folosirea acestei capacități pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine ți pe ceilalți.

Alfabetizarea emoțională presupune: identificarea și numirea emoțiilor pe care le simțim. Învățam după aceea să recunoaștem conținutul emoțional din voce, expresiile feței sau din limbajul trupului. Învățăm să înțelegem situațiile sau reacțiile ce produc stări emoționale.
Devenim conștienți, de exemplu, de legătura dintre pierdere și tristețe, dintre frustrare și mânie, dintre amenințări la adresa stimei de sine și teamă.

Baieții au cu adevarat vieți puternice interioare și călatorii unice. Pentru a crea comunități care să respecte baieții, viața lor emoțională interioară, este important să ne ghidăm după câteva linii de aur:

Oferiți-le baietilor permisiunea de a avea o viață plină de emoții pe care să își permită să le cunoască, exteriorizeze, controleze, oferiți-le aprobarea de a simți o gamă completă de trăiri umane și oferiți-le ajutorul de a-și dezvolta un vocabular emoțional pentru a reuși să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și pentru a comunica mai eficient cu ceilalți.

Vorbiți-le băieților pe limba lor, într-un mod care să le onoreze mândria și bărbăția. Fiți direcți cu ei. Cereți-le sfaturi pentru soluționarea  problemelor.
Invățați-i pe băieți că și curajul emotional e curaj, iar curajul și empatia sunt sursele adevăratei puteri în viață.
Folosiți disciplina pentru a forma caracterul, conștiința, nu pentru a (vă) forma dușmani.
Oferiți-le un model de maturitate masculină în care e prezent atașamentul emoțional.
Învățați-i pe băieți ca sunt mai multe feluri de a fi barbat.

Admirați-vă baiatul, trăiți devenirea lui, strălucirea lui!

 

Materialul de față este inspirat de:

,,Crescându-l pe Cain- Cum protejăm viața emoțională a băieților”, M. Thompson, D. Kindlon, editura Herald, septembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*