În vizită într-o casă în care tocmai s-a născut un copil. În casa nou-născutului.

 

În vizită într-o casă în care tocmai s-a născut un copil!
În casa nou-născutului!

Este firesc să-ți dorești să vizitezi nou-născutul prietenilor tăi! L-ai așteptat doar atât alături de ei!
Sunt câteva lucruri de care chiar trebuie sa ții cont în această primă vizită. Fii persoana ideala, cu întelegere pentru noii părinti, cu simpatie si atenție pentru perioada pe care ei o traversează. Fii musafirul pe care îl vor lânga ei și peste scurt timp!

Iată câteva sfaturi/ponturi pentru tine:

Așteaptă să fii invitat!

Oricât de nerăbdător esti, oricât de mult iți dorești să vezi mânuțele cu degetele minuscule si ființa diafană, încearcă să nu faci o surpriză nedorită părinților. Trimite un mesaj, un e-mail, o veste prin care să iți arăți dorința de a fi prezent lânga ei pentru a te bucura de minunea lor. Și asteaptă să fii invitat!
Nu uita! Primele zile sunt delicate! Între mamă si nou născut trebuie să se înfiripe legătura trainica, au nevoie de intimitate si căldura! Mama poate fi în pijama zile întregi, departe de a fi în forma ei buna, în postura de a pierde noțiunea timpului, poate fi în depresia post natala sau într-o dezordine totală. Vizita ta neanunțată poate fi simțită ca o invazie!
Dacă invitația a fost făcută, fii sigur ca ajungi exact la ora indicată! Părinții știu care e timpul de hrană, de somn, de baie și cu siguranță tu va trebui să respecți ritualul nou născutului! Dacă simți că ai intârziat mult, încearcă să verifici dacă vizita ta mai poate fi făcută sau trebuie reprogramartă!
De asemenea verifică dacă poți aduce ceva- lapte, păine, apa plată, scutece. Îi poți scuti de un drum pe părinții ce te vor considera ,,mană cerească”!

Asigură-te ca ești in formă fizică bună!

Este foarte important să știi ca nou-născuții nu și-au dezvoltat înca sistemul imunitar si sunt vulnerabili!
Dacă simți că nu ești în cea mai bună formă, reprogramează vizita! Gândeste-te la nou-nascut, la o posibilă perioadă dificilă prin care l-ai pune să treacă și gândeste-te ca părinții nu te vor uita foarte usor!
Trebuie să știi că și atunci când tu ești în cea mai bună forma poți purta germeni/ viruși pe haine sau pe piele. Spală-te foarte bine pe mâini si evită să atingi fața și mânuțele nou născutului.

E o idee buna să aduci mâncare!

Trebuie sa știi că a avea grijă de un nou născut este o slujbă ,,în foc continuu”. Micuțul trebuie hrănit des, adormit, legănat și – foarte important- ținut mult in brațe! Acest lucru face ca multe mame să uite de ele, să uite să se hrănească și să nu aiba timp fizic pentru prepararea hranei pentru ele însele!
Chiar dacă părinții îți spun că nu doresc nimic, poți dărui o supă hrănitoare, piept de pui preparat la cuptor, o budincă sau fructe si legume proaspete. Poți aduce ceai preparat de chimen si anason, plante ce stimulează lactația si liniștesc.

Asumă-ți rolul de gazdă!

Dă o mână de ajutor parinților! Recomandarea este să nu aștepți să fii servit sau ,,pus la masa”. Privilegiul pe care îl ai prin această vizită este acela de a împărți bucuria sosirii nou născutului cu părinții săi. Dacă poți avea tu grija de ei ar fi grozav! Mergi la bucătărie pentru un pahar cu apa pentru tine! Dacă ești de-al casei poți spăla rapid vasele si paharele din chiuvetă. Fă-te util!

Fii o pereche de mâini in plus!

Întreabă părinții dacă poți face ceva pentru ei fără a-i face să se simtă vinovați sau neglijenți. ,,Mi-ar face mare plăcere să aranjez eu lucrurile in bucătărie pentru ca tu sa poți petrece un timp de calitate cu bebelușul”. Asigură-te că nu rănești ci doar transmiți un mesaj clar: dorința ta de a fi util într-adevar!
Dacă există și un alt copil in familie fii sigur că nu uiți de el! Adu-i și lui un mic dar, invită-l la o plimbare în parc sau la o scurtă partidă de cumpăraturi.

Așteptă să ți se dea copilul în brațe!

Este delicat momentul în care ceri să ți se dea bebelușul in brațe! De obicei, mama se va jena să te refuze însă printr-o astfel de cerere poți trezi in ea sentimente contradictorii.
Așteaptă să fii întrebat dacă ai dori să-l primești în brațe pe nou nascut sau formulează cererile în așa fel încât să nu pară că presezi: ,,aș putea să țin eu bebelușul pentru ca tu să iți bei ceaiul liniștită” . Asigură-te că privirea mamei a surprins momentul în care ți-ai spălat mâinile.
Dacă atunci când tu ajungi bebelușul doarme, sub nicio forma nu sugera ca acesta să fie trezit sau să pășești în camera în care se odihnește!

Fii sigur ca înapoiezi copilul in brațele părinților la timp!

Evită să acaparezi bebelușul atunci când este în brațele tale! Bucură-te de momentele în care îl atingi și îl privești îndeaproape. Trebuie să simți momentul în care trebuie să îl redai brațelor părinților. Studiază fizionomia atentă a mamei și fii atent la tresăririle nou născutului. Când bebelușul începe să scâncească pune-l în brațele mamei afirmând ca ea îl poate liniști cu siguranța cel mai bine.

Asigură-te că spui doar lucruri draguțe!

Dacă bebelușul este foarte dragălaș, dacă părinții au facut o treabă buna, dacă atmosfera este plăcută….ei bine, nu ezita să menționezi aceste lucruri!
Străduiește-te să expui lucrurile bune pe care le observi și evită-le pe cele mai puțin îmbucuratoare. Remarcile legate de starea mamei, a casei neorânduite sunt de ocolit.
Sfaturile sunt bune atata timp cât sunt cerute. Este eronat să transmitem ca deținem o rețetă absolută în a crește copii sau a pune lucrurile în bună rânduială. Părinții trebuie încurajați pe drumul pe care au pornit. Este nevoie de timp ca lucrurile să se sudeze in micuța familie! Dacă sfatul ne este cerut îl dăm cu plăcere si ne rezumăm doar la subiectul abordat.
Orice lucru bun menționat mamei iși găsește un ecou-compliment în inima ei și o motivează pentru zilele ce vor urma.

Nu aștepta multe de la această vizită!

Fixează-ți niște așteptări decente: vei vedea nou-născutul, vei face câteva complimente, vei da o mâna de ajutor…
Putin probabil ca părinții, prietenii tăi!- să fie dornici de a purta o conversație filosofică! Universul lor cuprinde universul ființei ce tocmai le-a umplut viața. Mama poate fi complet absorbită de dorința de a-și alăpta copilul iar tatăl poate dori doar să fie de veghe.
Acordă spațiu si intimitate, fii sigur că știi când să te retragi sau să susții.

Nu sta in vizită prea mult!

Nu uita scopul vizitei tale! Oricât de confortabil te-ai simți, o ora de vizită este maximum recomandat. Fii atent la semnele pe care părinții le dau. Nevoia de intimitate și de rutina este un lucru de care micuța familie are nevoie în această perioadă.

Nu o uita pe mamă!

Mama trebuie să aibă un loc aparte în ceea ce exprimi în această vizită. Îi este greu să se obișnuiască cu noul rol și cu noul statut. Este nedormită, uneori neingrijită, temătoare, nesiguăa pe ea si pe acțiunile ei.
Nu uita să ii subliniezi că ceea ce face este grozav, că lucrurile se clădesc pas dupa pas, că întotdeauna există un sprijin undeva.

Fii persoana ce va fi oricând binevenită în noua familie împlinită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*