Revalorizarea copiilor

  • September 12, 2015
  • By
  • in Blog
  • No Comments

Vi s-a întâmplat să vă pierdeți răbdarea atunci când copiii ,,întind prea mult coarda”? Să aruncați cu această ocazie cuvinte prea dure peste ei? Să le etichetați mult prea radical faptele?

Acele cuvinte ne eliberează nouă energia negativă și ne fac pe noi să ne simțim mai bine, pe moment, fără să fi rezolvat în vreun fel problema de fond.

Iată 6 sfaturi tare bune ce pot elibera copiii de sub ,,rolurile-povară” ce le-au fost atribuite:

  1. Căutați oportunități de a arăta copilului o nouă imagine a sa: ,,Oau! Păstrezi această carte de la doi ani și jumătate! E ca nouă! Chiar ești un copil grijuliu!”
  2. Puneți copiii în situații care să le ofere perspective diferite de autoapreciere: ,,Poți să iei aceste două becuri și să le înlocuiești pe cele arse din camera ta?” ,,Te rog să strângi tu cu șurubelnița șuruburile de la scara paturilor suprapuse. Mi-ai salva ceva timp!”
  3. Dați-le ocazia copiilor să vă audă laudându-i:

Am învățat că lauda aceasta e grozav să se întâmple când ei nu sunt chiar lângă tine, dar cu siguranță te aud!

Împărtășiți cu prietenii/bunicii/nașii/oricine este dispus să vă asculte faptele grozave ale copilului, reușita sa. Folosiți un ton scăzut, plin de mândrie. E grozav când aude ce ecou a avut ceea ce a înfăptuit în inima părintelui.

,,Daaaa…și ce voiam să îți spun este că azi Matei și-a împrumutat balonul unui copil ce și-l sparsese pe al său și plângea. Am fost impresionată de puterea lui de a dărui!”; ,,….și când intru în casă totul stălucea! Miruna pusese toate lucrurile la locul lor și stersese și praful! Ce ordonată și harnică e!”

  1. Exemplificați tipul de comportament pe care doriți să îl vedeți:

,,Știu că e greu să pierzi. Apreciez atât de mult că ai reacționat cu fairplay! Felicitări! Chiar m-ai impresionat!”

,,Mi-am dat seama că te-a rănit când ți-a spus <<prostule>>. Sunt impresionat de faptul că nu ai răspuns la fel și că i-ai spus că te deranjează cuvântul!”

  1. Fiți depozitul momentelor speciale din viața copilului vostru; scoateți la lumină în momente cheie clipe în care a fost special.

,,Îmi amintesc când mi-ai adus flori: m-am simțit specială și iubită!”; ,,Parcă ieri îți mângâiai prietena care căzuse si plângea; doar tu ai ajutat-o!”

  1. Când copilul ,,alunecă” și se comporta conform vechilor etichete exprimați-vă așteptările/ sentimentele.

,,Nu-mi place asta.

Știu că ești foarte trist, că te doare tare sufletul, însă mă aștept să fii corect, să dai dovadă de fair play”.

Eforturile voastre vor da curând roade. Copiii vor fi mai puternici, respectul față de propria lor persoană va crește, iar starea de bine și conexiunea cu membrii familiei atenți la nevoile copiilor va fi întărită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*