Socializarea și încrederea in tine

  • octombrie 13, 2015
  • By
  • in Blog
  • No Comments

Atunci când ești o MAMĂ NOUĂ, socializarea cu persoane cu aceleaşi interese şi preocupări, care trec prin experienţe similare are multe aspecte benefice însă există şi multe dezavantaje. Atunci când socializezi cu alte mame este bine să fii atentă la câteva lucruri şi să încerci să eviţi câteva reacţii la discuţiile pe care le ai cu ele. În permanență trebuie să pui totul în echilibru și să acționezi având maximă încredere în instinctele tale de mamă!

Evită să ceri sfaturi persoanelor cu păreri foarte puternice, rigide! Pentru ele există doar o singură variantă bună (cea pe care o practică ele) şi oricine face lucrurile puţin diferit, nu face bine. Dacă discuţi cu astfel de persoane, care sunt sigure ca dețin adevărul absolut, rişti să crezi că tu nu faci bine, că nu eşti o mamă bună şi riști să devii nesigură în felul în care procedezi in interrelationarea cu copilul tau.

Evită să fii tu rigidă! Nu există formule clasice, sau soluții universal valabile pentru problemele ce apar in viața copilului tau. Orice problemă se poate soluționa în mai multe feluri. Orice comportament al copilului se poate desfăşura puțin diferit, de la un copil la altul. Nu căuta soluţia clară şi ideala pentru orice. Uneori ea nu există, iar soluţia potrivită pentru tine şi copilul tău poate fi un mixaj între mai multe soluţii ale mai multor mame. Sau o adaptare proprie, apărută din pură inspiraţie a ceva ce face o altă mamă!

Nu compara copilul tău cu copilul altei mame! Nu toţi copiii dorm la fel, mănâncă la fel sau cresc la fel. Astfel de discuţii mereu comparative „Al meu face aşa… Al tău nu face?” reprezintă o sursă importantă de stress pentru proaspetele mămici şi unul din factorii care contribuie la nesiguranţa de sine a unei mame. Bucurați-vă de orice moment din viața micuțului, cu dinți sau fără, cu scutec sau fără, cu vorbe rostite sau doar cu zambete. Fiecare etapă este extrem de importantă! Nu vă doriți ca aceste etape să fie arse prea curand!

Evită discuţiile cu „mame-eroină”. Foarte multe dintre mame, din dorinţa de a se prezenta într-o lumină pozitivă,  de a fi percepute de ceilalţi ca ,,mamă bună”, împărtăşesc trunchiat experienţa lor de mamă povestind doar părţile bune. Astfel de mame discută doar despre nopţile în care puiuţii lor dorm toată noaptea (şi nu menţionează nopţile în care se trezesc de 5 ori), menţionează doar întâmplările când copilul a mâncat tot, devansează puţin vârsta la care copilul s-a întors, a stat în fund, s-a ridicat în picioare, a mers etc.

Tot ele sustin ca totul este pur și simplu perfect in viața lor și că a fi proaspătă mămica este ,,floare la ureche”. Astfel de discuţii te pot face să te gândeşti că faci tu ceva greşit sau că e ceva în neregulă cu copilul tău.

Evită discuţiile cu mamele care se plâng mereu de cât de greu este. Aceste mame reprezintă cealaltă extremă faţă de cele descrise mai sus. Discuţiile cu ele te vor demoraliza şi te vor face să ai aşteptări catastrofale cu privire la evoluţia copilului tău. Dacă copiii lor nu dorm toată noaptea la vârsta de doi ani, nu înseamnă ca al tău copil care are acum câteva luni şi e normal să se trezească toată noaptea va face la fel până la doi ani. Nu uita că unor persoane le place să se victimizeze și exacerbează unele lucruri din dorința de a fi luate în considerare sau de a primi mai multa atenție și sprijin.

 

Instinctul tău de mamă este cel mai important. Descoperă-l sau fă în așa fel să fii ajutată să-l pui la treabă.

Nimeni nu poate interveni între tine si copilul tau!

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, sună la 0722 60 20 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*