Părinții supraprotectori

  • noiembrie 26, 2015
  • By
  • in Blog
  • No Comments

Ce părinți! (Părinți buni și iubitori, foarte iubitori. Așa este.)

Te uiți la ei și le vizualizezi o imensă elice, pornită din centrul capului. Elicea mătură tot ceea ce părintele crede că este rău pentru copil. Imaginați-vă că nimeni nu se apropie de spațiul protejat de elice și nimeni nu rezistă prea mult sub furtuna iureșului provocat de aceasta.

Acești părinți sunt lângă copiii lor la orice vârstă a acestora: îi supraprotejează în pruncie, în mica lor copilărie, în pubertate, adolescență; sunt părinți ultraprotectori, părinți ce nu lasă copiilor lor timp în a fi cu ei înșiși.

Preiau responsabilitățile copiilor, trăiesc în locul acestora eșecul și succesul.

Controlează în permanență. Impun un ultra-parentaj.

Le este în permanență frică de consecințe: ,,ce se va întâmpla daca…?”; au sentimente de anxietate, sunt mereu îngrijorați!

Intențiile lor sunt bune! Copilul propriu își pierde însă încrederea în sine, își pierde stima de sine, nu își dezvoltă aptitudini vitale. Anxietatea crește în progenitura lor. Copiii nu sunt lăsați să își dezvolte puterea in viață.

Sunt periculoși pentru alți părinți deoarece îi pot determina să le copieze modelul.

Fiind înconjurați de acești părinți putem să ne schimbăm comportamentul, să ne pierdem încrederea în propriul nostru instinct, să devenim la rândul nostru, (în mod complet greșit), ultraprotectori și constrictori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*