Despre Doula, cu responsabilitate

  • ianuarie 4, 2016
  • By
  • in Blog
  • No Comments

Despre Doula, cu responsabilitate

Cuvântul grecesc Doula înseamnă ,,cea care îngrijește femeia”, femeia ce dă naștere.
În ziua de azi, acest termen este folosit pentru a descrie activitatea unei persoane extrem de instruite și experimentate în a oferi femeii si partenerului acesteia, sprijin emoțional continuu, confort fizic si asistență în obținerea informațiilor atât înainte de naștere, în timpul nașterii cât și după nastere. O Doula postpartum oferă îngrijire familiilor cu nou-născuți.
O Doula la naștere recunoaște nașterea ca fiind o experiență cheie pe care mama și-o va aminti toată viața. Înțelege fiziologia nașterii și nevoile emoționale ale unei femei în travaliu. Sprijină mama și pe partenerul ei în pregătirea și urmarea planurilor lor pentru naștere. Stă alături de mamă pe toată perioada travaliului și a nașterii. Oferă mamei sprijin emoțional și fizic, un punct de vedere obiectiv și asistență în obținerea informațiilor pentru ca mama să poată lua deciziile cele mai potrivite ei. Facilitează comunicarea dintre mamă în travaliu, partenerul acesteia și personalul medical. Își percepe propriul rol drept cel al unei persoane care îngrijește și protejează mama.
Acceptarea unei doule în maternitățile noastre este încă la început și este un proces de durată. Cu toate acestea, studiile arată că prezența la naștere a unei Doula poate avea rezultate fizice si emoționale minunate, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Despre Doula, cu încredere

Doula este o persoană specializată care oferă sprijin fizic, sufletesc și spiritual în timpul sarcinii, nașterii și în primele săptămâni de după naștere.
Doula este acolo pentru a servi viitoarea sau proaspăta mamă, pentru a-i oferi sprijin în hotărârile alese (indiferent de felul în care aceasta dorește să nască), pentru a-i oferi informațiile necesare care o vor ajuta să aibă încredere în corpul ei și în procesul nașterii. Doula este acolo pentru a-i oferi sprijin și viitorului tată și membrilor familiei care vor lua parte activă în această perioadă a sarcinii, a nașterii și în săptămânile de după naștere.
Doula ajută viitorii părinți să se simtă în siguranță, să se simtă înconjurați de dragoste și încredere. Doula ajută la creerea unui spațiu intim și o atmosferă ce imbrățișează și încurajează viitorii/tinerii părinți.
Doula NU va încerca să influențeze alegerile părinților în ceea ce privește nașterea și creșterea bebelușului, ci va accepta fiecare alegere (indiferent dacă această alegere se potrivește sau nu cu felul ei de a gândi). Și cu toate că doula, atunci când este necesar, îi poate sugera mămicii ce să facă (în ce poziție să fie, cum să respire, etc.) în timpul travaliului și al nașterii, de obicei, ea va încerca să ofere sprijinul necesar pentru ca mama să poată să își asculte propriile instincte, să se încreadă în ele și să acționeze în funcție de ceea ce îi spune propriul corp și suflet.
Ideal ar fi ca o singură doula să sprijine viitorii părinți pe întreaga perioadă a sarcinii, nașterii și în timpul primelor săptămâni de după naștere. Pentru fiecare perioada există o anumită specializare și doula poate alege doar una dintre specializări, două, sau pe toate trei, în funcție de ceea ce i se potrivește.
Doula în timpul sarcinii este numită „doula prenatală”. Doula prenatală poate oferi, în funcție de specializarea sa, sprijin sufletesc și spiritual, masaje și alte terapii naturiste, informații în ceea ce privește dezvoltarea sarcinii și sfaturi naturiste în ceea ce privește diferitele neplăceri ale sarcinii (ea NU oferă diagnostic medical, sfaturi medicale și nu înlocuieste sfatul medicului sau al moașei) și poate ajuta la pregătirea viitorilor părinți pentru naștere. De asemenea, sunt doule care daca este cazul, vor susține diverse treburi casnice (cum ar fi ajutatul la gătit). Depinde foarte mult de felul de a fi al doulei, de credințele sale, de înclinațiile sale. Rolul doulei prenatale poate începe imediat dupa confirmarea sarcinii sau în oricare alt moment al sarcinii. Rolul doulei prenatale este îndeosebi valoros atunci când sarcina este cu risc ridicat și mama își petrece majoritatea timpului în pat.
Doula din timpul nașterii se întâlnește cu viitorii părinți cu câteva săptămâni înainte de naștere. Din momentul în care este luată hotărârea de angajare a doulei, ea își ia angajamentul să fie disponibilă părinților, până după naștere. Părinții pot suna dacă au nelămuriri, întrebări, temeri, îngrijorări, gânduri, idei, la orice ora din zi si din noapte (inclusiv duminica și în timpul sărbătorilor). Doula va ajunge în timp util acolo unde părinții au nevoie de ea (poate fi acasă sau la spital). Înainte de naștere, doula se întâlnește cu viitorii părinți de câteva ori (de obicei de 2-3 ori) și îi ajută pe aceștia să facă alegerile potrivite lor.
Când travaliul începe, doula poate veni la părinți acasă pentru a-i ajuta în prima etapă a travaliului, până ce părinții sunt pregătiți să meargă în sala de naștere, centrul de naștere sau dacă nașterea are loc acasă, doula va sprijini părinții până la venirea moașei și va continua susținerea împreună cu moașa.
Doula în timpul nașterii poate să ofere sprijin valoros chiar și în cezariană. Ea va fi cu mama în orele precedente cezarienei, se va alătura mamei în sala de operații dacă spitalul permite acest lucru și va fi cu mama în primele ore de după cezariană, în timp ce tatăl se va ocupa de bebeluș.
După naștere, doula se va mai întâlni înca o dată cu părinții pentru a evoca experiența nașterii.
Doula de după naștere se numește doula postnatală sau postpartum. Doula postpartum ajută părinții din clipa ieșirii din spital/centrul de naștere sau imediat dupa naștere dacă nașterea a avut loc la domiciliu. Doula postpartum va ajuta părinții la îngrijirea bebelușului, le va arăta părinților cum se face prima baie, cum să îmbrace bebelușul, tehnici diferite de masaj pentru bebeluși. De asemenea, ea va avea grijă de bebeluș în timp ce mămica se va odihni, va face un duș etc. Ea poate să ajute și la diverse treburi casnice (gătit, spălatul rufelor, aranjarea camerei bebelușului etc). Doula postpartum poate să îi ofere mămicii sprijin în alăptare și diferite sfaturi în legătură cu îngrijirea personală în aceste prime saptămani de după naștere.
(Vezi mai multe și pe www.doula.ro. Credit: Nora Niculescu, psiholog și formator Doula România)

Despre Doula, conectare și sprijin

Doula este femeia ce ajută plenar o alta femeie într-un moment magic al vieții sale: nașterea. Doula va fi lângă tine trup și suflet, lângă tine, mama viitoare, mama dând naștere, mama nouă.
O Doula nu judecă.
Nu are agenda.
Te are pe tine în grijă. O Doula știe în orice clipă că nimic din ceea ce se întâmplă nu este despre ea ci despre tine. Te ajută să ai experiența ta unică și specială, așa cum o dorești tu. Te va susține necondiționat, asta este cert.

O Doula este un umar de care să te sprijini; este un partener de ascultare al tau și doar al tău; este o cupă ce primește emoțiile tale. Este prietena mamei noi, este ajutorul mamei noi, este sprijinul mamei noi. Adică prietena ta. Care se va strădui să mute cerul și soarele și luna pentru a-ți îndeplini ție dorința.

O Doula îți va proteja experiența ta specială, te va conecta la ea și te va susține în tot ce hotărăști TU că este potrivit pentru acest moment.
Cine își cunoaște trăirile și corpul și limitele mai mult decât tine, mama nouă?
Fii ce vrei să fii, trăiește ce vrei să trăiești. Și bazează-te pe Doula ta, aleasă de tine pentru a te sprijini.
Este foarte bine să știi că Doula este femeia ce ajută plenar o alta femeie într-un special al vieții sale: nașterea.
A-ți alege o Doula poate fi foarte greu sau foarte ușor.
Este foarte important să te gândești cu ce persoană, cu ce tip de persoană te-ai simți confortabil. Pe cine ai lăsa lângă tine, în spațiul tău intim? Pe cine ai vrea lângă tine într-un moment atât de special, puternic și fragil deopotrivă?
Eu m-am născut cu darul de a asculta. Am învățat și m-am format în a oferi suport și încredere.
Există în lume câte o doula pentru așteptările fiecărei femei pregătite să dea naștere. Alege-o pentru tine, cu mintea și inima, deopotrivă.

Daca ai nevoie de mai multe detalii, sună la 0722 60 20 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*