Viața emoțională a băiețior

  • October 19, 2015
  • By
  • in Blog
  • No Comments

Realitatea ne arata ca marea majoritate a baieților habar nu au să identifice si să numeasca sentimentele pe care le au când li se întampla lucruri in viața!

Cei mai multi dintre ei nu cunosc prea bine termenii necesari pentru a-și identifica trairile: rușine, furie, tristețe, mâhnire, frustrare, aversiune. Este extrem de important să îi ajutăm pe băieții nostri să își dezvolte un vocabular al emoțiilor. E tare important să îi ajutăm să recunoască emoțiile, să le numească, să identifice locul de unde vin și ce le scoate la lumină. Provocarea pentru părinți și dascăli, deopotrivă, este de a-i alfabetiza emoțional. Acest lucru presupune trezirea capacității de a citi și de a-și înțelege propriile emoții și emoțiile celorlalți.

În momentul în care învățăm să citim, în primul rând stăpânim literele și sunetele alfabetului. Apoi ne folosim de acestea pentru a descifra cuvinte și propoziții. Pe măsură ce întelegem, interiorizăm, devenim siguri pe noi și devenim capabili să comunicăm eficient cu alții. ,,Cititul” ne conectează cu o lume largă, o lume de experiențe, idei, mentalități, dincolo de spațiul nostru intim.
Alfabetizarea emoțională implică recunoașterea și percepția emoțiilor noastre și folosirea acestei capacități pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine și pe ceilalți.

Alfabetizarea emoționala presupune identificarea și numirea emoțiilor pe care le simțim. Învățăm dupa aceea să recunoaștem conținutul emoțional din voce, expresiile feței sau din limbajul trupului. Învățăm să înțelegem situațiile sau reacțiile ce produc stări emoționale.
Devenim conștienți, de exemplu, de legătura dintre pierdere si tristețe, dintre frustrare și mânie, dintre amenințări la adresa stimei de sine și teama.

Băieții au cu adevarat vieți puternice interioare și călătorii unice. Nevoile băieților sunt într-un final foarte asemănătoare. Pentru a crea comunități care să respecte băieții, viața lor emoțională interioară este important să ne ghidăm dupa câteva linii de aur:

a. Oferiți-le băieților permisiunea de a avea o viață interioară, oferiți-le aprobarea de a simți o gamă completă de emoții umane și ajutorul de a-și dezvolta un vocabular emoțional pentru a reuși să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și pentru a comunica mai eficient cu ceilalți.
b. Recunoașteți și acceptați nivelul ridicat de activitate al băieților și oferiți-le locuri sigure în care să și-l exprime.
c. Vorbiți-le băieților pe limba lor, într-un mod care să le onoreze mândria și bărbăția. Fiți direcți cu ei; folosiți-i pentru sfaturi și rezolvarea problemelor.
d. Învățați-i pe băieți că și curajul emoțional e curaj, iar curajul și empatia sunt sursele adevăratei puteri în viață.
e. Folosiți disciplina pentru a forma caracterul, conștiința, nu pentru a (vă) forma dușmani.
f. Oferiți-le un model de maturitate masculină în care e prezent atașamentul emoțional.
g. Învățați-i pe băieți că sunt mai multe feluri de a fi bărbat.

Admirați-vă băiatul, trăiți devenirea lui, strălucirea lui!

Text inspirit de cartea ,,Crescându-l pe Cain- Cum protejăm viața emoțională a băieților”, M. Thompson, D. Kindlon, editura Herald, septembrie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*